Så fungerar rut-avdraget 

När du anlitar ett företag för rutarbete kan du få skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden.
Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag. Företaget får dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan.
Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag.
Det är företaget som ansöker om rutavdrag åt dig. Här
kan du läsa om hur rutavdraget fungerar


Planera arbetet

Det är viktigt att du har koll på vilka arbeten som ger rätt till skattereduktion och att du och företaget är överens. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar andra skattereduktioner under året, exempelvis för installation av grön teknik.


Mötet med företaget

Företaget du anlitar måste uppfylla vissa villkor för att du ska få rutavdrag för arbetet. Ni bör vara överens och även avtala om vilka villkor som gäller för arbetet och rutavdraget. Avtalet kan vara skriftligt eller muntligt.


Betala för arbetet

Du kan få rutavdrag med högst 50 procent av arbetskostnaden. Företaget du anlitar ska göra avdraget på fakturan. Från och med 1 januari 2020 är det krav på elektronisk betalning för rätt till rutavdrag. Din betalning till företaget måste alltså vara elektroniskt spårbar. Först efter att arbetet är utfört och betalat kan företaget begära utbetalning från Skatteverket.


När arbetet är klart

När arbetet är utfört och betalat får företaget ansöka om utbetalning för rutavdrag från Skatteverket. 

Du ska ha gett företaget rätt uppgifter.

Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. Använd gärna tjänsten Räkna ut din skatt för att göra en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få. 

Det är särskilt viktigt om du använder både rotavdrag och rutavdrag samt skattereduktion för grön teknik ett år.

RUTAVDRAGET 2024

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av it-utrustning. 
Precis som rotavdraget så höjs även rutavdraget 2024 till 75 000 kronor

När du anlitat ett tjänsteföretag för ruttjänster sköter företaget ansökan om avdrag och drar av det på fakturan till dig